מצוות שילוח הקן
בתורה נאמר: "כִּי יִקָּרֵא קַן צִפּוֹר לְפָנֶיךָ בַּדֶּרֶךְ בְּכָל עֵץ אוֹ עַל הָאָרֶץ אֶפְרֹחִים אוֹ בֵיצִים וְהָאֵם רֹבֶצֶת עַל הָאֶפְרֹחִים אוֹ עַל הַבֵּיצִים לֹא תִקַּח הָאֵם עַל הַבָּנִים: שַׁלֵּחַ תְּשַׁלַּח אֶת הָאֵם וְאֶת הַבָּנִים תִּקַּח לָךְ לְמַעַן יִיטַב לָךְ וְהַאֲרַכְתָּ יָמִים". (דברים פרק כב ו-ז)
כלומר, כאשר אדם רואה קן ציפור, והוא רוצה לקחת מהקן את הביצים או האפרוחים – אסור לו לקחת גם את האם, אלא צריך לשלחה, ורק אחר כך יוכל לקחת האפרוחים או הביצים.
בטעם המצווה נאמרו מספר הסברים; למשל, ספר החינוך (מצווה תקמה): כותב כי עניינה של המצווה הוא שהשגחת ה' בבעלי החיים היא לקיום המין, ועל כן אין לכלות את האם עם הבנים, שזה נראה כמו כילוי העופות. הרמב"ן בפירושו לתורה (שם) מסביר כי טעם המצווה הוא, "לבלתי היות לנו לב אכזרי ולא נרחם", כלומר, ההדגשה היא על הצד המוסרי והחינוכי של האדם, כי לקיחת האם והאפרוחים נראים כמעשה אכזרי, והאדם צריך שירגיש רחמים על האם.
הסברים אלו הם ניסיונות לקרב את המצווה אל האדם, אף על פי שייתכן שהתוכן האמיתי של המצווה הוא עמוק מאד ואינו ידוע לנו. מכל מקום, גם לפי ההסברים שנזכרו אפשר להתחבר במעט למשמעות המצווה.
יש במצווה זו, כמו בכל מצווה, פרטים רבים של קיום המצווה הנמצאים בספרי ההלכה. כל טוב. (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)
0 תגובות
בבקשה לכבד את האתר יש לענות בצורה מכובדת תודה