לפני שנדבר בענין המוצא חמץ בפסח, נסביר שתי נקודות:


הנקודה הראשונה , שאדם שעשה "ביטול חמץ", כלומר, אמר לפני הפסח בזמן הבדיקה או בזמן ביעור חמץ, את הנוסח "כל חמירא וחמיעא" וכו', פירושו שהוא מבטל בלבו את החמץ, הרי שאז, אפילו אם עדיין יש חמץ ברשותו, מן התורה החמץ הזה בטל, ואינו עובר עליו באיסור משום "בל יראה ובל". כי משמעות "ביטול חמץ" שאדם גורם את החמץ שברשותו לעפר ואפר. ואין בו איסור. אבל בכל זאת רבותינו גזרו שאסור לאדם שישהה בביתו שום חמץ בפסח, שמא יבוא לאכול ממנו ויכשל באיסור כרת.


הנקודה השניה , שאין איסור בראיית חמץ בפסח, אלא כשהחמץ ברשותו של האדם. אבל אדם שנתקל בפסח בחמץ שמונח ברשות הרבים, והחמץ אינו שלו, אין עליו איסור בראיית החמץ הזה. אנשים שגרים במקומות שיש שם גויים שמוכרים חמץ, הם צריכים לגור את עיניהם בלכתם ברחוב, שהרי החמץ הזה אינו שלהם.


ועתה נבאר את הדין, במי שמצא חמץ בפסח. שיש לבאר מה הדין כאשר מצא את החמץ בביתו ביום טוב (בחג שביום הראשון וביום האחרון של פסח), ומה הדין מצא את החמץ בחול המועד.


בגמרא במסכת פסחים (דף ו.), "אמר רב יהודה אמר רב: המוצא חמץ בביתו ביום טוב, כופה עליו את הכלי". כלומר, מי שמוצא חמץ ביום טוב, אסור לו לטלטל את החמץ, שהרי הוא מוקצה, כמו עצים ואבנים, זה יעזור לך או כלי אחר, כדי להצניע אותו. ומיד לאחר מכן, בחול המועד, יוציאנו מביתו ויביא אותו, או יש לך אותו לשירותים וכדומה, כדי לאבדו לגמרי.


ונחלקו הפוסקים, האם הדברים הללו אמורים דוקא באדם שביטל את החמץ, שאז מציאות החמץ בביתו אינה אסורה אלא מדרבנן, כך אנו אומרים לו שביום טוב לא יטלטל את החמץ, או שאולי, אפילו אם לא ביטל את החמץ, אסור לו לטלטל את החמץ, אף על פי שבכל שהמץ בביתו, אף על פי שבכל שהמץ ימצא.


ומרן השלחן ערוך (סימן תמו) לא חילק בין המקרים, כתבו כמה מרבותינו לאחר מכן, שאפילו אדם שלא עשה ביטול חמץ, אסור לו לטלטל את החמץ ביום טוב כדי להשלים אותו. וכן פסק הפרי חדש. אולם ברוך ה' בזמנינו כולם עושים ביטול חמץ, ושאלה זו כמעט ולא מצויה.


לכן למעשה , מי שמצא חמץ בביתו ביום טוב, יכפה עליו כלי. אם מצא אותו בחול המועד, חזק אותו מיד, בשריפה או בהשלכה לשירות כפי שביארנו.


כתב הריב"ש, שמי שמצא חמץ ברשות הרבים, אסור לו להרים את החמץ בפסח, מפני שבאותו רגע שהוא מרים אותו, הוא זוכה בו, ועובר עליו איסור משום "בל יראה ובל ימצא". וכן פסק המשנה ברורה בביאור הלכה (סימן תמו). לכן המוצא חמץ ברחוב שלא יזכה בפסח, לא יגביה ב









0 תגובות