שאלה: האם מותר לצבוע משקאות בשבת, כמו לשים תמצית תה או קפה במים, שהדרך היא שמחת התמצית, המים נצבעים מצבע הקפה או התה. וכן האם מותר לשים תרכיז במים, שמחמתו המים נצבעים, או שיש בכל אלו איסור משום צובע?
תשובה: בהלכות הקודמת ביארנו באופן כללי את איסור צביעה בשבת, שמלאכת הצביעה היא אחת מהמלאכות האסורות לעשות בשבת. ובהלכה הקודמת ביארנו, שאין איסור בצביעה במאכלים בשבת, אפשר לתת תבלין כורכום במאכל בשבת, אף על פי שהוא צובעו, כיון שאין דרך צביעה.
הרמ"א לענין דברין צביעת משקאות
והנה לענין משקאות, כתב הרמ"א (סימן שכ) בדרכי משה: "שמעתי בשם רבי אברהם ממינץ שהיה אוסר לתת יין אדום לתוך יין לבן בשבת, משום צובע. אבל לפי מה שכתב בספר יראים (שהזכרנו את דבריו בהלכה הקודמת) שאין צביעה באוכלין, נראה שגם זה מותר."
אם יש חילוק בין אוכלים למשקין
והבאנו שלענין אוכלין, פסק מרן השלחן ערוך כדברי ספר היראים, שאין דין צביעה באוכלים בשבת כלל. אמנם לגבי משקין (משקאות), נחלקו הפוסקים אם אין בהם דין צביעה, שהרמ"א סובר שאין חילוק ביניהם, וכשם שאין צביעה באוכלין, כמו כן אין דין צביעה במשקין. ועל כן היקל בצביעת היין הלבן בשבת על ידי יין אדום. אולם החיי אדם כתב לפקפק בדין זה, וכן הגאון יעב"ץ ועוד מרבותינו לאחר כתבו, שאף שאין איסור לצבוע אוכלין בשבת, מכל מקום לגבי משקין אין הדין כן, ואין בזה שום דבר.
ולפיכך כתב הגאון מהר"י חאגיז, שכשמערב אדם יין אדום עם יין לבן בשבת, יש להזהר לשים תחילה בכוס את היין האדום, ואחר כך למזוג עליו את היין הלבן, וכנראה יהיה שלא חשש איסור צביעה בדבר. וכן כתב להחמיר בזה הגאון. רבינו יוסף חיים בשו"ת רב פעלים (ח"ג סימן יא), והביא טעם לדברו, היות ועיקר הצביעה שאסרה התורה היא הכנת הצבע, שהוא נוזלי, אז אין לצבוע משקאות בשבת. וכן החמיר בזה בספרו בן איש חי. ועוד החמירו בזה הרבה מגדולי פוסקי זמנינו, נראה לאסור הכנת קפה בשבת מטעם זה.
ומכל מקום לענין הלכה, יש בזה בזה כדעת רבינו הרמ"א, שכשם שאין איסור צביעה באוכלין, הוא הדין במשקין, שאין בהם איסור צביעה. וכן פסק הגאון חכם צבי, והפרי מגדים, ומהר"י בן ג'וייא בספר טל אורות, ועוד רבים מרבותינו. לאחר, עד אחרון, מרן רבינו עובדיה יוסף זצ"ל בשו"ת יביע אומר חלק שני, ובספר חזון עובדיה חלק חמישי. וכן פשט המנהג אצל הספרדים לעשות כהוראותיו.
ולסיכום: מותר לערב בשבת תמצית תה, או קפה, או תרכיז מיץ וכיוצא בזה במים, משום שאין איסור צביעה בשבת במשקאות. וכן המנהג. והמחמיר לכתחילה במקום אפשרי, בזה, לזוג את היין האדום תחילה, ועל גביו את היין הלבן, תבא עליו הברכה.
0 תגובות
בבקשה לכבד את האתר יש לענות בצורה מכובדת תודה